Adres: 100. YIL BULVARI 55B 56
Tel 1: 0 (312) 354 89-95
Faks:
Email 1: muhasebe@anadolusan.com.tr
Web: http://www.anadolusan.com.tr
Bazalt, kireç taşı, dolomit gibi minerallerden elde edilen lifli yalıtım malzemeleridir. Birbirinden farklı değişik metotlarla üretilmekle birlikte, üretim esası cam yününe benzer. Cam yününde olduğu gibi düşük yoğunluklu olanları rulo şeklinde, yüksek yoğunluklu olanları levha şeklindedir. Taş yünü üzerine galvanizli rabitz teli dikilmiş şilteler sanayi ısı yalıtımında yoğun olarak kullanılmaktadır. Taşyünü çeşitlerimiz arasında şunlar bulunmaktadır;
Taş yününde basınç, kopma mukavemeti gibi özellikler, cam yününde olduğu gibi düşük yoğunluklarda az, yüksek yoğunluklarda genellikle fazladır.
Taş yünü de açık gözenekli bir malzemedir. Malzemenin %99’unu hava boşluğu kapsar. Bu itibarla önlem alınmazsa kolay ıslanır. Ancak bazı silikon katkılı malzemelerin ıslanmadığı iddia edilmektedir.
Bileşiminde kalsiyum bulunan taş yünü cinsleri sert asitlere karşı dayanıklı değildir. Eğer bileşiminde kükürt varsa, temas ettiği metal yüzeylerde korozyon yapar.
Genel olarak sıcaklığa dayanımı 750oC’ye kadar ulaşabilir. Ancak bileşimindeki organik bağlayıcılar 250oC’nin üzerinde erimekte ve malzeme tekrar kullanılabilir olmaktan çıkmaktadır. Malzeme yanmaz ürünler arasındadır.
Taş yünü de cam yünü gibi düşük μ değerine sahiptir. Bu değer 1,1 ile 1,4 arasında değişir . Bu nedenle buhar difüzyonu riski olan yoğuşma istenmeyen soğuk alanlardaki uygulamalarda taş yününün sıcak tarafına buhar geçirmeyen bir malzeme getirilmelidir.