Adres: ALINTERİ BULVARI
Tel 1: 0 (312) 386 25-51
Faks: 0 (312) 386 25-53
Email 1: info@kcdanismanlik.com
Email 2: info@kcpatent.com
Web: http://kcdanismanlik.com/
Patent Nedir?
Bir buluş için buluş sahibine devlet tarafından verilen bir patent, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı vermektedir. Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye'de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı verir.
Bir buluşun patent ile korunabilmesi için taşıması gereken nitelikler
a)Yenilik: Tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluş yenidir. Tekniğin bilinen durumu; patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde toplumca erişilebilir yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım veya bir başka yolla açıklanan bilgilerden oluşur.
b)Tekniğin bilinen durumunun aşılması: Buluş, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından, tekniğin bilinen durumundan aşikar bir şekilde çıkarılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş ise, tekniğin bilinen durumunun aşıldığı kabul edilir.
c)Sanayiye Uygulanabilir Olma: Buluş, tarım dahil sanayiinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte ise, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.
Faydalı Model
Faydalı Model, Türkiye'de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir. Faydalı model koruması elde etme işlemlerinin basit ve ucuz olmasının, özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ve araştırma kuruluşlarımızın buluş yapmalarını ve bunları sanayiye uygulamalarını özendireceği düşünülmüştür. Diğer taraftan, özellikle günümüzde, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gerçekleştirdiği yeniliklerin, rakiplerce hemen hemen aynısının yapılarak taklit edilmesi tehlikesi mevcuttur. Küçük ve orta büyüklükteki bu işletmelerin, mütevazı de olsa, bu buluşlarını faydalı model belgesi vererek korumak, onların ekonomik varlıklarının idamesine hizmet edecektir.
Başka bir deyişle, faydalı model koruması, tecavüz fiillerine karşı, patent korumasına oranla daha çabuk ve seri bir işlev görecek şekilde düzenlenmiştir.
Patent ve Faydalı Model Arasındaki Farklar
1- Faydalı Modelde, tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz.
2- Koruma süreleri farklıdır.
3- Araştırma ve inceleme işlemlerinin olmaması nedeniyle faydalı model belgesinin verilmesi, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.
Patentten Doğan Hakkın Kapsamı
Patent hakkı sahibi, buluşun yeni, teknoloji alanı ve ürünlerin ithal veya yerli üretim olup olmadığı konusunda herhangi bir ayırım yapmaksızın patent hakkından yararlanır.
Patent sahibinin, üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak aşağıda sayılanların yapılmasını önleme hakkı vardır:
-Patent konusu ürünün üretilmesi, satılması, kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması.
-Patent konusu olan bir usulün kullanılması.
-Kullanılmasının yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmasının üçüncü kişiler tarafından başkalarına teklif edilmesi.
Patent konusu usul ile doğrudan doğruya elde edilen ürünlerin satışa sunulması veya kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulmasıdır.
Patent ve Faydalı Model Belgesi Koruma Süreleri
· İncelemeli patent 20 yıl,
· İncelemesiz patent 7 yıl,
· Faydalı model belgesi 10 yıl süreyle korunur
Patent Ve Faydalı Model Başvuru Süreci
-Tarafımıza gerekli belge ve harçların sağlanmasından itibaren bir (1) hafta içerisinde tescil müracaatınız yapılacaktır
-Yapmış olduğumuz Patent Tescil müracaatı TPE uzmanlarınca şekli ölçütlere uygunluk bakımından incelenir. İnceleme yaklaşık 2–5 ay sürer
-Yapılan Patent Tescili şekli açıdan uygun bulunuyorsa yenilik incelemesi için yurtdışına incelemeye yollanır. (Faydalı Model ve İncelemesiz Patentte Yenilik İncelemesi Yapılmamaktadır) - Yenilik kriterinde olumlu rapor gelince TPE Patent Bülteninde ilan edilir. İlan üçüncü kişilerin itirazları için askıda kalır.
-Yayınlanan patente üçüncü kişiler itiraz etmezlerse Yaklaşık 12-18 ay arasında tescil belgesi tarafımıza gelir.
-Patent ve Faydalı Model Tescillerinde başvuru tarihini takip eden her yıl yenileme harcı yatırılır.
Patent başvuruları çeşitli şekillerde de yapılabilmektedir.