Anasayfa ›› Kırgızistan’da OSTİM Modeli Yasa Taslağı Çalışmaları Hızlandı

Kırgızistan’da OSTİM Modeli Yasa Taslağı Çalışmaları Hızlandı

Kırgızistan Cumhuriyeti Yatırım Teşviki ve Koruma Bakanlığı ile OSTİM arasında Haziran ayında OSTİM modelinin ülkede uygulanmasına yönelik imzalanan iş birliği protokolü uygulanmaya başladı. Bu kapsamda ülkede kurulan Sanayi ve Üretim Bölgeleri Yasa Taslağının Geliştirilmesi Çalışma Grubu, OSTİM’le çevrimiçi toplantı düzenledi.

18 Ağu 2021 Çar | 04:21
Kırgızistan’da OSTİM Modeli Yasa Taslağı Çalışmaları Hızlandı

Haziran ayında Türkiye’de temaslarda bulunan Kırgızistan Cumhuriyeti Yatırım Teşviki ve Koruma Bakanı Almambet Shykmamatov, OSTİM’i ziyaret ederek bölge modelinin Kırgızistan Parlamentosu’na sunulması için çalışacağını kaydetmişti.

Program kapsamında Kırgızistan Cumhuriyeti Yatırım Teşviki ve Koruma Bakanlığı ile OSTİM arasında OSTİM modelinin ülkede uygulanmasına yönelik iş birliği protokolü imzalanmıştı.

Kırgızistan’da başlatılan çalışmalar kapsamında Sanayi ve Üretim Bölgeleri Hakkında Yasa Taslağının Geliştirilmesi çalışma grubu oluşturuldu.

Çalışma grubu, OSTİM’le ilk toplantısını çevrimiçi olarak gerçekleştirdi.  Toplantıya OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı ve OSTİM OSB Dış Ticaret Uzmanı Esma Akyüz katıldı.

Sanayi ile kalkınmaya örnek bir model

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, OSTİM’in kuruluş ve gelişim süreçleri hakkında bilgi verdi. OSTİM’in devlet desteği olmadan kurulup geliştiğine dikkat çeken Arıcı, “Bir bölgenin bir şehrin sanayi ile kalkınmasında örnek bir modeliz.” dedi.

OSTİM modelinin transferi konusunda Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya’da pek çok ülke ile iş birliği yaptıklarını hatırlatan Arıcı, Kırgızistan ile de OSTİM modelinin paylaşımı konusunda iş birliğine hazır olduklarını söyledi.

“Kalkınma ordusuyuz”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kalkınma arayışında olan ve iş birliği talep eden ülkelerle bilgi ve tecrübelerini paylaştıklarını dile getirdi.

Kırgızistan ile iş birliği yapmaktan duyacakları memnuniyeti ifade eden Aydın, “Dünyanın yaşanabilir hale gelmesi yolunda gönüllü bir kalkınma ordusuyuz. Üretim yapılması, bu üretimin dünyaya satılması, karşılıklı alış veriş bizim de arzu ettiğimiz bir şey.” değerlendirmesini yaptı.

Kamu ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığını çalışma grubunda şu kurumlar yer alıyor: Kırgız Cumhuriyeti Yatırımlar Bakanlığı, Enerji ve Sanayi Bakanlığı, Tarım, Su Kaynakları ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, Dijital Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Devlet Mimarlık, İnşaat ve Konut ve Kamu Hizmetleri Ajansı, Ulusal İş Dernekleri İttifakı, Tarımsal Sanayi Komitesi, Türkiye-Kırgızistan Kültür, Dayanışma ve Dostluk Girişimcileri Derneği, Uluslararası İş Konseyi, Kırgız-Türk İş Konseyi.

İlgili Görseller