Adres: ALINTERİ BULVARI 1151. SOKAK 1 1
Tel 1: 0 (312) 395 85-36
Faks: 0 (312) 395 51 99
Email 1: muhasebe@ums.com.tr
Email 2: kalite@ums.com.tr
Web: http://www.umskalite.com
Ürün belgelendirmesi yapan bir kuruluşsunuz ve akredite olmak istiyorsunuz. Akreditasyon onayı için sisteminizi TS EN 45011 standardına göre kurmalı ve yönetmelisiniz. Ayrıca Guide 65’i de kullanarak ürün sertifikasyon sistemi için genel şartlar içeren bu kılavuzu da uygulamalısınız.
Yönetim sistemlerinin bütün tiplerinin (kalite yönetim sistemleri veya çevre yönetim sistemleri gibi) tetkikinin ve belgelendirmesinin yeterliliği, tutarlılığı ile tarafsızlığı için ve bu faaliyetleri yerine getiren kuruluşlar için prensipleri ve şartları kapsayan standarttır. Yani yönetim sistemlerinin belgelendirme hizmetini verecek olan bir kuruluş; bu standarda göre akredite edilir.
Deney veya kalibrasyon laboratuvarı iseniz, verdiğiniz ölçüm sonuçlarının uluslar arası alanda kabul görmesini istiyorsanız; TS EN ISO / IEC 17025 standardına göre akredite olmanız gerekmekte. Bu standart; her tipte deney ve kalibrasyon laboratuvarına uygulanabilir. Teknik yönü ağır basan bir standart olup 9001 ile örtüşen noktaları bulunmaktadır. Bir laboratuvarın sadece 9001 belgesine sahip olması, ölçümlerinin güvenilir kabul edilmesi için yeterli değildir. Ancak 9001’e benzer nitelikte; doküman kontrolü, kayıtların kontrolü, yönetimin gözden geçirmesi, hedefler, laboratuvar politikası, … gibi ortak hususlar mevcuttur. 9001’den farklı olarak; laboratuvarın altyapı, personel ve cihaz açısından yetkin olduğunu kanıtlaması, bunlarla ilgili dokümantasyonu oluşturması ve uygulaması gerekmektedir. Ayrıca en iyi ölçüm belirsizliği hesaplarını yapmalı, ölçüm belirsizliği bütçesi oluşturulmalıdır. Yerleşim ve çevre şartları, deney ve kalibrasyon metotları ve bu metotların geçerli kılınması, ölçme izlenebilirliği, numune alma, deney ve kalibrasyon malzemelerinin taşınması gibi konular da dokümante edilmesi ve yönetilmesi gerekli hususlardır.
En yaygın olarak belgelendirme yapılan kalite yönetim sistemidir. Çalışmaların başlangıcında firmadaki işleyiş analiz edilir. Doğru bir analiz; firmada düzgün çalışan ve optimum bir sistemin kurulmasını sağlar. Çalışmalara eşlik edecek ve sistemin yürütülmesinde yetkili olacak bir yönetim temsilcisi atanır. Firma çalışanlarına bilinçlenmeyi sağlayacak eğitimler verilir. Firma analizinden sonra, kurulacak olan sistem şekillendirilir, birimler arasındaki akışın tıkanmadan sağlanabilmesi için uygun formlar tasarlanır. Prosesler ve aralarındaki etkileşimler belirlenir. Standardın zorunlu kıldığı prosedürler öncelikli olmak üzere, başkaca ihtiyaç duyulan prosedürler de varsa oluşturulur. Firmanın organizasyon yapısı belirlenir. Sistemin işleyebilmesi için ihtiyaç duyulan tüm destek dokümanlar ve sistemin anayasası nitelliğindeki kalite el kitabı oluşturulur. Tüm bu hazırlıklar bittikten sonra, firmanın istediği herhangibir belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunularak belgelendirme süreci tamamlanır.
CE İşareti, bir kalite markası değildir! CE işareti, ürünün Avrupa Birliği ürün direktiflerine uygunluğunu gösterir. Uyumlaştırma çerçevesinde, AB ürün direktifleri Türkiye’de uyulması zorunlu hale gelmiştir. Ürününüze CE işareti iliştirmek için, öncelikle ürününüzün hangi direktif(ler) kapsamına girdiğini belirlemeniz gerekir. Ürününüz, birden fazla direktif kapsamına girebilir, bu durumda ürününüzün girdiği tüm direktiflerin şartlarını sağlamalısınız. Ayrıca ürününüzün, o direktif kapsamında Onaylı Kuruluş (Notified Body) onayı gerektirip gerektirmediğini de belirlemelisiniz. Onay gerekiyorsa, gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra bir Onaylanmış Kuruluş’a başvurarak denetlenmelisiniz.
Bundan sonra, ilgili ürün direktifi altındaki harmonize ürün standartlarını belirlemelisiniz. Harmonize standartlara uymak, ihtiyaridir. Ancak ürününüze CE işareti iliştirme konusunda size doğrudan bir yardımcıdır, uyulması tavsiye edilir. Ilgili standartlardaki teknik şartları (test, analiz, kayıtlar,…) yerine getirmeyle birlikte teknik dosyanızı hazırlamalısınız. Teknik dosyanızda; ürün tanımı, kullanım ömrü beyanı, kullanım talimatları, uygulanan standartların listesi, ürün ağaçları, teknik çizimler, elektrik devre şemaları, üretimde kullandığınız malzeme özellikleri, kalite kontrol spesifikasyonları, etiketleme ve ambalajlama, sevkiyat şartları, test ve muayene kayıtları, direktif temel gerekler kontrol listesi ve uygunluk beyanı bulunmalıdır. Ürününüz, Onaylanmış Kuruluş gerektiriyorsa, hazırladığınız teknik dosya kontrol edilip başarılı olursanız ürününüzün üzerine iliştirdiğiniz CE işaretinin yanında 4 dijitli bir Onaylanmış Kuruluş kimliği bulunur. Uygunluk beyanınızda, Onaylanmış Kuruluş bilgisini de vermelisiniz. Eğer ürününüz, self deklarasyon kapsamında bir ürünse, kendi uygunluk beyanınızı yapar ve ürününüze CE işaretini iliştirirsiniz. Self deklarasyon bile olsa, CE işareti vurmak için ürününüzle ilgili tüm teknik çalışmaları aynen Onaylanmış Kuruluşa başvuracak gibi yapmanız gerekmektedir. Haksız iliştirilmiş CE işareti, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri neticesinde tespit edilirse büyük yaptırımlara neden olmaktadır.
TSE / TSEK Markası
Firma üst yönetimi tarafından onaylanmış, OHSAS18001’e uygun iş sağlığı ve güvenliği politikası oluşturulur ve dökümante edilir, tüm çalışanlara duyurulması sağlanır. Devam eden tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi ve gerekli kontrol ölçümlerinin yapılması için prosedür oluşturulur.
Firmaya uygulanabilir olan yasal ve diğer İSG şartlarını tanımlamak ve ulaşmak için prosedür oluşturulur ve bu prosedüre göre firmaya uygulanabilir olan yasal ve diğer İSG şartları belirlenir. Yasal ve diğer şartlar, firmaların çalışanlarına ve ilişkili olan diğer ilgili taraflara iletilir. Firmadaki her bir ilgili fonksiyon ve seviyede İSG politikası ile tutarlı olacak şekilde, iş sağlığı ve güvenliği hedefleri oluşturulur, belirlenen hedeflere ulaşmak için İSG yönetim programı oluşturulur.
İSG risklerini etkileyen faaliyetler, prosesleri yöneten, yerine getiren ve doğrulayan personelin sorumlulukları ve yetkileri, rollerinin tarif edilmesi ve duyurulması sağlanır. Üst yönetimden bir üye, İSG yönetim sisteminin doğru uygulanması, kuruluşun tüm alanlarında ve her proses basamağındaki gerekliliklerin sağlanması için özel bir sorumluluk ile atanır ve bu atama dokümante edilir. Personelin, İSG’yi etkileyebilecek konulardaki yeterliliğinin, uygun eğitim, öğretim ve/veya deneyim terimleri ile tanımlanması sağlanır ve İSG eğitimi ile ilgili prosedür oluşturulur. İSG bilgilerinin çalışanlara ve ilgili diğer taraflara iletildiğinden ve onlardan bilgi alındığından emin olunmasını sağlamak için iç iletişim, ISG Sisteminin çekirdek elemanları ve aralarındaki etkileşimlerin belirlenmesi ve dokümante edilmesi, OHSAS18001 şartlarını sağlamak amacıyla bütün dokümanları ve verileri kontrol etmek için doküman kontrolü ile ilgili prosedür, kontrol önlemlerinin uygulanması gerektiği yerlerdeki tanımlanmış riskler ile ilgili faaliyet ve işlemlerin tanımlanması için bir prosedür, İSG performansının düzenli bir temelde izlenmesi ve ölçülmesi için muayene ve deney prosedürü, İSG kapsamındaki kazaların, vakaların, uygunsuzlukların ele alınması ve incelenmesi, bunlardan gelen sonuçların hafifletilmesi için tedbir alınması, düzeltici/önleyici faaliyetlerin başlatılması ve tamamlanması, yapılan düzeltici faaliyetlerin etkinliğinin teyidi için sorumluluk ve yetkileri belirlemek amacı ile bir prosedür, İSG kayıtlarının tanımlanması, sürdürülmesi ve düzenlenmesi için prosedür, standartların şartlarını sağlayacak şekilde periyodik İSG yönetim tetkiklerini gerçekleştirmek için bir tetkik prosedürü, firmanın üst yönetiminin, İSG yönetim sisteminin sürekli uygunluğunu, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamak için kendi belirlediği aralıklarda İSG yönetim sistemini gözden geçirmesi amacı ile prosedür oluşturulur, dokümante edilir ve uygulanır.
TS EN ISO 13485 standardı; TS EN ISO 9001 standardı temel alınarak oluşturulmuş, Tıbbi cihazlar için özel şartlar içeren uluslar arası bir standarttır. Bu standart, tıbbi cihazları temin etme ve tutarlı olarak müşteri ihtiyaçlarını ve tıbbi cihazlar ile ilgili hizmetlere uygulanabilir mevzuat şartlarını karşılama kabiliyetini kanıtlaması gereken bir kuruluş için kalite yönetim sistemi şartlarını kapsar. Bu standardın temel amacı, kalite yönetim sistemleri için uyumlaştırılmış tıbbi cihaz mevzuatı şartlarını kolaylaştırmaktır. Bu standart kapsamında; bir kalite el kitabı oluşturulur. Doküman kontrol prosedürü, uygun olmayan ürün kontrol prosedürü, düzeltici önleyici faaliyetler, kalite kayıtlarının kontrolü, iç tetkikler, teknik dosya kontrolü, satış sonrası servis prosedürü, EN 14971’e göre risk yönetimi prosedürü, tasarım kontrol prosedürü, ürün tanımı ve izlenebilirliği prosedürü, eğitim prosedürü, izleme ve ölçme cihazlarının kontrolü prosedürü, satınalma prosedürü, veri analizi prosedürü ve makine teçhizat bakım prosedürü oluşturulur. Ayrıca üreticinin; cihaza ait bir kusur yada tıbbi performans yetersizliğinin, hastalara ya da üçüncü şahıslara bir zarar vermesini önlemek için, ürün hakkında piyasadan gelen bilgiler sayesinde tetikte olmasını sağlayan sistematik bir yaklaşım olarak erken uyarı sistemi oluşturulur. Eğer ürünleriniz steril ürünlerse, durumu kontrol altında tutmak için gereken şartları içeren prosedür de dokümante edilir.