Anasayfa ›› Firmalar ›› Ayşe Ergün Özkaner - Kc Danışmanlık ›› Endüstriyel Tasarım

Ayşe Ergün Özkaner - Kc Danışmanlık

Adres: ALINTERİ BULVARI

Tel 1: 0 (312) 386 25-51

Faks: 0 (312) 386 25-53

Email 1: info@kcdanismanlik.com

Email 2: info@kcpatent.com

Web: http://kcdanismanlik.com/

Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel Tasarım Nedir ?


Tasarım, bir ürünün tamamının veya bir parçasının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünümdür.
Serbest rekabet ortamında rakipler, müşteri memnuniyetini sağlamak için reklamlarında ürün imajını marka ve tasarım ile öne çıkarmaktadırlar.
Teknik bakımdan aynı, kalitede olan iki ürün arasında müşteri tercihinde, ürünün tasarımı büyük rol oynamaktadır. Bazen de tasarım, müşteri tercihlerinde tek başına belirleyici olabilmektedir.
Denilebilir ki, genelde müşteriler önce markaya sonra da ürünün tasarımına bakarak satın alma kararı vermektedirler.
Bu anlamda tasarıma yüklenen amaç, ürünün işlevselliğine katkıda bulunmak ve ürünün görünümünü değiştirerek pazarlamaya yardımcı olmaktır.
Ürünlerin ambalajları, ambalaj desenleri, kumaş desenleri, konfeksiyon modelleri, mobilya modelleri, makine ve araç tasarımları, araçların yedek parçaları tasarım tesciliyle koruma altına alınabilmektedir.
Bir tasarımın hukuki korunmasının sağlanması için aşağıdaki unsurları içermesi gerekir.
A) Yenilik
B) Ayırt edici nitelik
C) Ürün veya ürün parçası
D) İnsan duyuları ile algılanabilen görünüm

 

Endüstriyel Tasarım Başvuru Süreci


Tasarım Süreci (Tescil); Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan endüstriyel tasarım başvuruları, Enstitü tarafından 2-3 ay gibi bir süreliğine şekli incelemeye tabi tutulur.

 


Şekli İnceleme


Başvuru için gerekli olan evrakların başvuru süreci esnasında sunulup sunulmadığı, sunulmuş ise ilgili evrakların yönetmelikte belirtilen ilgili maddelerde açıkça ifade edilen nitelikte olup olmadığının incelenmesidir. Şekli tasarım inceleme süreci aşamasının olumlu olması halinde tasarım, tescil edileceği yönünde 6 ay süreliğine üçüncü şahısların dikkatine ilan edilir. Bu tasarım ilan süreci içerisinde itiraz edilmeyen tasarımlar, takriben 9-10 ay sonra Türk Patent Enstitüsü tarafından kesin olarak kabul edilerek belgeye bağlanır.
İlan (askı) süreci içerisinde itiraz edilen tasarım başvurularında ise Enstitü, tasarım başvuru sahibine, yapılan itiraz nedeni nelerdir ve bu itirazda sunulan dokümanların bir kopyasını göndererek, yapılan bu itiraza karşı varsa gerekçeli görüşler nelerdir ve yine varsa kanıtlayıcı dokümanlar nelerdir şeklinde 1 aylık cevap süreci içerisinde cevabi bir görüş verilmesini ister. Aksi takdirde kararın, itiraz sahiplerinin itirazı doğrultusunda değerlendirilerek verileceğini bildirir.
Yapılan itiraz Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (YİDK) tarafından karar verilerek sonuca bağlanır. İtirazın reddedilmesi durumunda Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi düzenlenerek başvuru sahibine verilir. İtirazın tamamen yada kısmen kabul edilmesi halinde ise söz konusu ürün tasarım ve/veya tasarımları iptal edilir. Alınan bu nihai karara karşı taraflarca tebliğ tarihinden itibaren 2 ay süreci içerisinde kararın iptali davası açılabilir.


Tescilli Bir Tasarım İçin Koruma Süreci


Tescilli bir endüstriyel tasarım da koruma süreci, tescil tarihinden itibaren 5 senedir. Bu tasarım süreci, 5'er yıllık dönemler halinde yenileme talebi yapılması koşuluyla toplam 25 yıla uzatılabilir. 25 yıldan sonra tasarım kamuya mal olur ve herkesçe üretilebilme hakkını kazanır.
Tescil tarihinden itibaren 5 yıl sonrasına isabet eden periyotlardaki; yıl, ay ve gün olarak 6 ay öncesinde yenileme başvurusu yapılabilir. Bu süreci kaçıran tasarım sahiplerine 6 aylık bir ek cezalı tasarım yenileme süreci tanınır. Bu süreci nde kaçırılması durumunda endüstriyel tasarım tescili hükümsüz olur.

Bilgi Al
Belgelendirme-Kalite Kontrol Danışmanlık Hizmetleri