Anasayfa ›› Firmalar ›› Ender İş Sağlığı Ve İş Güvenliği Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti. ›› İş Yeri Hekimliği

Ender İş Sağlığı Ve İş Güvenliği Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti.

Adres: UZAYÇAĞI CAD. 82 B-18

Tel 1: 0 (312) 394 94-54

Faks:

Email 1: info@enderosgb.com.tr

Web: http://www.enderosgb.com.tr/

İş Yeri Hekimliği

İş Yeri Hekimliği

İşveren, iş yerlerinde alınması gereken iş sağlığı tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında İş yeri Hekimi görevlendirmek zorundadır. 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere 50 kişinin üzerinde çalışanı olan iş yerleriyle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri bu kapsama girmektedir.

Türkiye'de İlk İş yeri Hekimliği Uygulaması
Ereğli ve Zonguldak kömür havzası için iş sağlığı ile ilgili çeşitli konuların ele alındığı 1865 yılında Dilaver Paşa Nizamnamesi Türkiye’de İş yeri Hekimliği ile ilgili ilk uygulamadır.
Daha sonra Cumhuriyet döneminde birçok kanun ve nizamname çıkarılmış ve 1946’da Çalışma Bakanlığı kurulmuştur.
Sosyal sigortalar kanunları, iş kanunları, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve yönetmelikler çıkarılmıştır.
En kıymetlisi de milli mücadele sırasında çıkarılan 151 sayılı Ereğli kömür havzası işçisinin hukukuna ilişkin kanundur.

Günümüzde İş yeri Hekimliği
Günümüzde iş yeri hekimliği geniş katılımlı, sertifikalı, belgelendirilmiş, bilgili ve uzman destekli çalışanları ile insanca sağlıklı ve sosyal yaşam için gerekli şartların sağlandığı bir çalışma ortamı hedeflemektedir. Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı 2003 yılında uygulamaya girmiştir. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları yaygın olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş OSGB'ler eliyle yürütülür, teftiş ve rehberlik yapılır.

Rehberlik ve Danışmanlık
İş sağlığı, hijyen, toplu korunma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanımlar konularında tavsiyede bulunmak.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları kapsamında işyerinde periyodik incelemeler yapmak ve risk değerlendirme çalışmalarına katılmak, koruyucu sağlık muayenelerini yapmak.

Sağlık Gözetimi
İşçilerin işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini uygun olarak düzenlemek ve işyerinde muhafaza etmek,
Bulaşıcı hastalıkların kontrolü için yayılmayı önleme ve bağışıklama çalışmaları yapmak, portör muayenelerinin yapılmasını sağlamak,
Sağlık gözetimi sonuçlarına göre, bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği içinde çalışma ortamının gözetimi kapsamında gerekli ölçümlerin yapılmasını önermek, ölçüm sonuçlarını değerlendirmek.

Eğitim ve Belgelendirme
İşyerinde ilkyardım ve acil müdahale hizmetlerinin organizasyonu, hijyen ve ergonomi alanında bilgi ve eğitim vermek

İlgili Birimlerle İşbirliği
İş sağlığı ve güvenliği alanındaki ilgili birimlerle işbirliği sağlamak.

Bilgi Al
Danışmanlık Hizmetleri İş ve İşçi Güvenliği Malzemeleri