Anasayfa ›› Sürdürülebilir Kalkınmanın Şartı: Mesleki ve Teknik Eğitim

Sürdürülebilir Kalkınmanın Şartı: Mesleki ve Teknik Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğü tarafından, Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği konulu ikinci Eğitim Kongresi Antalya’da düzenlendi.

15 Kas 2016 Sal | 07:36
Sürdürülebilir Kalkınmanın Şartı: Mesleki ve Teknik Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğü tarafından, Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği konulu ikinci Eğitim Kongresi Antalya’da düzenlendi. Kongre’nin amacının ortak aklı bulmak olduğunu belirten MEB Bakanı İsmet Yılmaz, Sürdürülebilir bir kalkınma için hem niceliksel hem niteliksel mesleki ve teknik eğitimin şart olduğunu vurguladı.

Açılışı MEB Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yapılan Kongre; kamu, sanayi, Sivil Toplum Kuruluşları ve mesleki eğitim süreçlerinde yer alan pek çok aktörü bir araya getirdi. 2 gün süren etkinlikte; OSTİM Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, OSTİM Proje A.Ş. Genel Müdürü M. Burcu Öztürk ve Proje Uzmanı Hakan Ünsal da Kongre’nin sanayi temsilcileri arasında yerini aldı.

Türkiye’nin 2023 Vizyonu ve Mesleki ve Teknik Eğitimi paneliyle açılan Kongre’de iki gün boyunca; Mesleki Eğitim - İstihdam İlişkisi, Mesleki Rehberlik ve Kariyer, Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğiticilerin Eğitimi, Sendikalar Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim, Mesleki Yeterlilikler ve Belgelendirilmesi, Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Çalışmaları ve Uygulamaları, İşletmelerde Mesleki Eğitim, Ahilik ve Değerler Eğitimi, Meslek Yüksekokullarının Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri, Tematik Okullar, Özel Mesleki ve Teknik Okullar ve Teşvikler, Proje Uygulamaları, Hayatboyu Öğrenme, Endüstri 4.0 ve Uygulamaları ile Basın Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim başlıklarında paneller düzenlendi.

İşgücünde arz-talep uyumsuzluğu

MEB’in öncelikli gündeminin mesleki eğitim olduğunu ifade eden Bakan İsmet Yılmaz, mesleki eğitimi memleket meselesi olarak gördüklerini vurguladı. Kongrenin amacının da ortak aklı bulmak olduğuna işaret eden Yılmaz, ülkenin mukayeseli üstünlüğünün genç ve nitelikli insan kaynağı olduğunu dile getirdi.

Vasıfsız iş gücü fazlalığına dikkat çeken Yılmaz, sanayicinin de kalifiye eleman bulma sorunu olduğunu belirtti. Yılmaz, “İşgücü talebiyle işgücü arzı arasında bir uyumsuzluk var. Bu durum, esas itibarıyla mesleki ve teknik eğitim ile iş dünyası arasındaki kopukluğu göstermektedir. Mesleki ve teknik eğitimde ifade edilen, teorik bilginin alındığı, esas eksikliğin beceri eğitiminde olduğudur. Biz de bu eksiklikleri gidermek için mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızı devretmeye iş gücü talep eden meslek teşekküllerine hazır olduğumuzu da ifade ettik.” değerlendirmesinde bulundu.

Sürdürülebilir bir kalkınma için hem niceliksel hem niteliksel mesleki ve teknik eğitimin şart olduğunu savunan Yılmaz, mesleki eğitimin ortaöğretimdeki payının yüzde 44 olduğunu belirterek, "Bu oranı yüzde 60’a çıkarmak öncelikli hedefimizdir." mesajını verdi.

Kongre’de sanayi bölgelerinde mesleki eğitim açısından gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde özellikle istihdam, mesleki rehberlik ve kariyer, eğiticilerin eğitimi, mesleki yeterliliklerin belgelendirilmesi, kalite çalışmalarıyla birlikte işletmelerde mesleki eğitim vb. konuları detaylı olarak ele alındı.

İleriye dönük gerçekleştirilecek projeler için mevcut kaynakların ne şekilde kullanılabileceği, yol haritaları oluşturulurken özellikle dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğu konularında açıklamalar ve değerlendirmeler yapıldı. Diğer yandan mevcut uygulamalarda aksayan yönler ve gereksinimler tartışıldı.

İlgili Görseller