Anasayfa ›› İŞİM 15. Yılını Ödülle Taçlandırdı

İŞİM 15. Yılını Ödülle Taçlandırdı

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) 15. Yılı İhracat Ödül Töreni ile ihracat seferberliğine katkı yapan 131 üyesini ödüllendirdi. Törene katılan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, firmaların Ur-Ge projeleriyle ihracat tecrübelerini artırdıklarına dikkat çekti.

11 Eyl 2024 Çar | 02:24
İŞİM 15. Yılını Ödülle Taçlandırdı

OSTİM’in ilk kümelenmesi İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) 15 yaşında. İş birliği, güç birliği ve ortaklaşa rekabet anlayışıyla sektördeki üreticilerin bir araya geldiği İŞİM, üyelerinin uluslararası rekabetçiliğini geliştirerek ihracatlarını artırmak üzere pek çok projeye imza attı.

İŞİM 15. Yılını İhracat Ödül Töreni ile kutladı. İhracat seferberliğine katkı yapan üyelerini ödüllendiren İŞİM 2023 Yılı ihracat başarılarından dolayı 131 üyesine 2023 Yılı İhracat Ödülü takdim etti.

OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Başkanvekili Sıtkı Öztuna, İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu, Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Polat, KOSGEB OSTİM Müdürü Hasan Şenel, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı ve çok sayıda sanayici ve iş insanı katıldı.

Sektörde ihracatının yüzde 60’ı İŞİM’den

İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu, iş ve inşaat makineleri sektörünün sanayi sektörleri içerisinde yoğun olarak yatırım malı üreten bir sektör olması sebebiyle, imalat sanayi içerisinde özel ve önemli bir konumda bulunduğuna dikkati çekti.

İŞİM’in sektörel rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını dile getiren Saraçoğlu, “İŞİM’in politikaları arasında; kamu kurumlarıyla iş birlikleri ve yerlileştirme stratejileri yer almaktadır. İŞİM, Küme üyeleri arasında iş birliğini geliştirmek ve güçlendirmek için de çalışmaktadır. Ankara’da faaliyet gösteren 3 büyük OSB’mizin kuluçka merkezi olan OSTİM çıkışlı firmalar, memnuniyetle OSTİM kökenlerini unutmaksızın Kümemizle birlikte hareket ederek gelecek beklentilerini bizimle biçimlendirmekte ve artık ilk 500 arasında yer alan iş ve inşaat makinelerinin bu mega şirketleri kümemize güç verdikleri gibi, bu sektörün Ankara’daki üstünlüğünü perçinlemek konusunda da çok önemli rol oynamaktadırlar.” görüşünü aktardı.

İŞİM Başkanı Saraçoğlu, 2023 yılı inşaat ve madencilik makineleri ihracatı 1.961 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatarak “İŞİM, sektör ihracatının %60’ını sağlamaktadır.” dedi.

Kümenin 175 üyesinin 131’inin ihracata katkılarından dolayı ödüllendirildiğine dikkati çeken Saraçoğlu, şunları söyledi: “Bu gelişimin sağlanmasında, İŞİM üyeleri Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve İhracatçılar Birliklerinin yurt dışı pazar ve fuar desteklerinden de ciddi oranda faydalanmıştır. Bu kuruluşlarımızın tümüne şükranlarımızı sunarız.”

Ortaklaşa rekabet

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sektörel kümelenme faaliyetlerine verdikleri önemden bahsetti. OSTİM’in 7 sektörel kümelenmeye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Aydın, “Birbirimizle yıkıcı rekabet yapacağımıza ortaklaşa rekâket yapalım. Bunu anlayabildiğimiz zaman küme kavramı burada gündeme geliyor. İş birliği yapalım, güç birliği yapalım, ortaklaşa yapalım. Sadece bu mahallede, bu şehirde, bu ülkede değil bütün dünyada koskoca bir pazarda hep beraber koşalım. Benimki azalsın seninki çoğalsın bu çözüm değil ikimizin ki beraber artın dediğimiz zaman da işte bu küme faaliyetleri çok öne çıkıyor. Biz kümeye çok inanıyoruz.” dedi.

Ödül alan firmaları tebrik eden Aydın, şu görüşleri aktardı: “Ticaret Bakanlığımız bu küme organizasyonunu kurduğu günden beri OSTİM topraklarında Ur-Ge projelerinin çıkış noktasında birlikte çok çaba sarf ettik. Ülkemizin gelişmesi, kalkınması bu sektörlere hizmet için 7 tane kümeye ev sahipliği yapıyoruz. Bundan da çok memnunuz, çok mutluyuz. Onların çıktılarını gördükçe bizim heyecanımız ve enerjimiz artıyor. Bunun doğru bir çözüm olduğunu görmüş olmaktan memnunuz; bunu kurgulayan Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Firmalarımızın bu çabalarında KOSGEB’imiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız, Ankara Sanayi Oda’mız, üniversitelerimiz ve tüm kurumlarımızla bu işler yapılıyor. Bunu bereketini artırmak için hep beraber el ele vererek ülkemizin kalkınması, gelişmesi için çabalarımız eksiksiz devam ettireceğiz.”

“İŞİM başarılı bir model oluşturdu”

ASO Başkanı Seyit Ardıç, birbirleri ile ilişkili ve aralarında güçlü bağları olan işletmelerin oluşturdukları üretim ağı olarak tanımlanan kümelenme, hem firmaların hem de bölgenin rekabetçi gücünü artırmakta ve kalkınmaya katkı sağladığını vurguladı.

Kümelerin en önemli güçlerini paydaşları arasındaki sağlam ilişki ve güven ortamından aldığına dikkat çeken Ardıç, “OSTİM’de kurulan ilk kümelenme olan İŞİM, çok başarılı bir model oluşturdu. Bugüne kadar bölgemiz ve ülke ekonomimize çok önemli katkılar sağladı ve her yıl ivme artırarak, ihracattaki başarının çok önemli bir halkası oldu.” dedi.

İş ve inşaat makineleri sektörümüzün küresel rekabette kendisini kanıtlayacak olgunluğa eriştiğini dile getiren Ardıç, şu görüşleri aktardı: “Bu başarının devamı ise üretimin; yeşil ekonomi ve sürdürülebilir üretim teknolojileri ile desteklenmesi ile gelecektir. Uluslararası rekabetçiliği daha artacak bu sektörün ülkemiz ekonomisine katkısı da azami seviyeye ulaşacaktır. Kamu, özel sektör ve sektörel örgütlerin iş birliği günümüzde her zamankinden çok daha değerlidir. İŞİM İhracat Ödüllerine değer görülen firmalarımızı yürekten kutluyor; üretim, istihdam ve ihracatla ülkemiz ekonomisine katkılarından dolayı teşekkür ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.”

Ur-Ge ile firmaların ihracat tecrübeleri artıyor

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Bakanlık olarak temel amaçlarının başta kobiler olmak üzere tüm ihracatçı firmaların küresel piyasalardaki rekabetçiliklerini arttırmak olduğunu söyledi.

İş ve inşaat makineleri sektöründe Türkiye’de önemli bir merkez olan ve OSTİM iş birliğiyle kurulan İŞİM’in, KOBİ’lerin gerek ulusal gerek uluslararası boyutta rekabet güçlerini artırmaya yönelik ortaya koyduğu faaliyetlerini oldukça değerli bulduklarını kaydetti.  

İş ve inşaat makineleri sektörünün Türkiye ekonomisi ve sanayisinin pek çok alanında kilit rol oynadığına dikkati çeken Ağar, "Sektör bir yandan yerli makine arzını sağlarken diğer taraftan da güçlü bir ihracat performansı ortaya koyuyor. Makine sektörü ihracatımızda önemli bir paya sahip olan iş ve inşaat makineleri ihracatı, Bakanlığımız sektör sınıflandırmasına göre 2023'te yüzde 16,3'lük artış kaydederek 3 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Bu yıl ocak-ağustos döneminde bu rakam yaklaşık 2 milyar dolar. Sektör ihracatının toplam ihracattan aldığı pay da 2023'te yaklaşık yüzde 10." dedi.

İhracat destekleri arasında kümelenme faaliyetlerinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Bakan Yardımcısı şunları söyledi: “Ticaret Bakanlığı olarak kümelenme anlayışını temel alan proje bazlı ve hedef sektör odaklı Ur-Ge proje desteğini 2010 yılından beri iş birliği kuruluşlarımızla birlikte aktif olarak yürütüyoruz. Ur-Ge desteğimiz ile proje mantığı içerisinde firmalarımızı bir araya getirerek bilgi, beceri ve iş birliği düzeylerini artırmalarını ve böylelikle rekabet gücü kazanmalarını hedefliyoruz. Ur-Ge projesi kapsamında yer alan ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, istihdam, tanıtım, yurt dışı pazarlama ve alım heyetleri faaliyetleriyle firmalarımız profesyonel bir bakış açısı ediniyor. Verimlilik ve yenilik kapasitesini geliştiren firmalarımız ihracat tecrübelerini de artırıyor. Bakanlık olarak tüm gücümüzle KOBİ’lerin rekabet gücü kazanmalarına yönelik destekler vermeye devam edeceğiz.”

İlgili Görseller