Lesotho Krallığı Başbakanı OSTİM’i Ziyaret Etti
18 Kas 2024 Pzt | 05:46
İlk Astronotumuz Gezeravcı OSTİM’de
15 Kas 2024 Cum | 08:52
HTK Milli Haberleşme Çalıştayı Düzenledi
07 Kas 2024 Per | 03:53
“OSTİM Modelini Gabon’a Taşımaktan Gurur Duyuyoruz”
07 Kas 2024 Per | 03:23
MIS 2024 İş-İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Fuarı İŞİM’in Destekleriyle Gerçekleştirildi
07 Kas 2024 Per | 02:59
UDHAM Destekleri Demiryollarında İthalatın Önüne Geçecek
07 Kas 2024 Per | 02:34
OSSA Üyeleri BAE Savunma Şirketleriyle Buluştu
21 Eki 2024 Pzt | 10:01
OSTİM’de İlk Ders SSB Başkanı Görgün’den
15 Eki 2024 Sal | 02:42
Belarusla İş Birliğinde Doğru Çözüm Ortağı OSTİM
03 Eki 2024 Per | 03:19
Depremde Can Kaybını Önlemenin Anahtarı: Çelik Yapı
03 Eki 2024 Per | 02:16
Çankaya Üniversitesi’nin akademik danışmanlığında ve OSTİM’in desteğiyle yoğun bir hazırlık dönemi geçiren Kauçuk Kümelenmesi’nde süreç tamamlandı. Verimlilik ve inovasyon çalışmalarına farklı bir boyut getirecek olan OSTİM Kauçuk Kümelenmesi için 24 firma ve destekleyici kurumlar Niyet Beyanı ve Kuruluş Protokolü’nü imzaladı. OSTİM’in 6. kümesi olan Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi için imza töreni Gazi Üniversitesi OSTİM METEM Tesisleri’nde 10 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirildi.
OSTİM bünyesindeki kümelere bir yenisi de kauçuk sektörü temsilcileri tarafından eklendi. İş ve İnşaat Makineleri, Savunma, Medikal, Yenilenebilir Enerji ve Raylı Ulaşım Sistemlerinin ardından 6. küme organizasyonu olan Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi, Niyet Beyanı ve Kuruluş Protokolü’nün imzalanmasının ardından faaliyetlerine başladı. 24 kauçuk firması, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerince desteklenen küme; üyelerin teknoloji ve ürün geliştirmesinden satış ve pazarlama uygulamalarına kadar geniş bir yelpazedeki ihtiyaçlarına çözümler üretecek.
Küme çalışmalarının fedakârlık ve zahmet istediğini ifade eden OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Bu oluşumdan çok hayırlı sonuçlar çıkacağına ve başarı hikâyelerinin yazılacağına inanıyorum.” dedi. Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç ise kümelenmenin KOBİ’leri gelmekte olan nanoteknoloji tufanına karşı koruyacağını kaydetti.
“Amacımız gelecekte var olmak”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın törendeki konuşmasına küme oluşumlarının amaçlarını anlatarak başladı. OSTİM olarak 2007 yılından bu yana kümelenme çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Aydın, sanayiciler olarak esas yapmaya çalıştıklarının hayatta kalmak ve gelecekte var olmak olduğunu söyledi. Aydın, “10 yıl, 20 yıl sonra gerçekten bu yaptığımız işleri yapıyor olacak mıyız? Küresel rekabetin içinde rekabet edebilir olacak mıyız? sorularına cevap arıyoruz. Biz 30 yıla yakındır OSTİM’deki işletmelerin hem içinde yaşıyoruz, gözlüyoruz, araştırıyoruz hem de dünyada ne olup bittiğini izlemeye çalışıyoruz. Şunu kesin görüyoruz ki; geleneksel yöntemlerle bu işletmeleri geleceğe taşımamız mümkün değil. Görünen şu: Mevcut üretim, satış ve organizasyon şeklimizi değiştirmemiz gerek. Bunu nasıl yapacağız? Dünyanın yaptığı; geçmişte bizim medeniyetimizin kurgulanmasında önemli köşe taşları olan, kümelenme dediğimiz konu. Bizi hem üniversite ile kamu kuruluşlarıyla buluşturan hem de işbirliği ve güçbirliği dediğimiz bir araya gelmeyi sağlayan bir model.” dedi.
Üretim yaparken birlikte geçekleştirilebilecek çok işler olduğuna temas eden Başkan Aydın, daha kaliteli üretim, ortak araştırma ve geliştirme, üniversitelerle işbirlikleri için bir araya gelinmesi gerektiğini vurguladı. Aydın şunları söyledi: Bu bizim 6. organizasyonumuz oluyor. 5 tanesinde bunu yapmış ve başarı hikâyesi yazmış kümelerimiz var. Raylı taşıtlar, rüzgar tribünü, enerji santralı, iş ve inşaat makineleri, yerli enerji sistemleri üretmek için çalışan kümelerimiz var. Buralardan edindiğimiz birikimler ve tecrübeler var. Bu iş fedakârlık ve zahmet istiyor. Bu oluşumdan çok hayırlı sonuçlar çıkacağına ve başarı hikâyelerinin yazılacağına inanıyorum.
“Küme, bugünkü yüzyılda Nuh’un Gemisi’dir.”
Kümelenmenin KOBİ'ler için gelecekte var olma mücadelesi olduğunu dile getiren Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, “Bu, bizim için en büyük paydadır. Yurtdışındaki büyük kuruluşların organizasyonlarını biliyoruz. KOBİ’lerimizin küme olmadığı zaman onlarla rekabet edemeyeceğini düşünüyoruz. Kümelenme bizi gelmekte olan nanoteknoloji tufanına karşı koruyacak. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ve değişiyor ki buna tek başımıza ayak uydurma şansımız yok. Çünkü bu, yetişmiş insan kaynağı, ciddi parasal kaynak ve ilgi; en değerlisi bilgi gerektiriyor” dedi.
Tek bir KOBİ’de bunları bulma şansının olmadığını hatırlatan Güvenç, “Peki biz küçük işletmeler olarak ne yapacağız? Bir araya gelerek bunları yapmaya çalışacağız. Küme modeli, teknoloji tufanına karşı bizi koruyacak. Küme, bugünkü yüzyılda Nuh’un Gemisi’dir. Yüksek teknolojiye ayak uyduran işletmeler krizden etkilenmiyor. 2023’de ilk 10’a girmek istiyorsak önümüzde bulunan 6 devleti geçmemiz gerekiyor. Bunu, daha çok çalışarak ve daha çok teknolojiye geçerek sağlayabiliriz.“ şeklinde konuştu.
Programda Gazi Üniversitesi OSTİM MYO Kauçuk ve Plastik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nezahat Boz, Çevtaş Genel Koordinatörü Murat Ünal, OSTİM Vakfı Genel Sekreteri Gülnaz Karaosmanoğlu, Babacan Kauçuk Yönetim Kurulu Başkanı Akman Karakülah ve Özdekan Kauçuk Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Korkmaz birer sunum yaparak sektöre ilişkin gelişmeleri aktardılar.
Konuşmaların ardından Niyet Beyanı ve Kuruluş Protokolü imzalandı, İlk Kurucu Yönetim Kurulu için seçim yapıldı.
OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu