2025 Yılı Devlet Destekleri Bilgilendirme Toplantısı ve İş Forumu
10 Oca 2025 Cum | 04:44
Özbek-Türk OSB İki Ülke Ticaretinde Odak Noktası Olacak
10 Ara 2024 Sal | 02:18
Özbekistan’ın OSTİM’i Açıldı
05 Ara 2024 Per | 05:10
Özbekistan – Türkiye OSTİM İş Forumu Gerçekleştirildi
05 Ara 2024 Per | 04:16
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’a Onur Ödülü
28 Kas 2024 Per | 11:08
Lesotho Krallığı Başbakanı OSTİM’i Ziyaret Etti
18 Kas 2024 Pzt | 05:46
İlk Astronotumuz Gezeravcı OSTİM’de
15 Kas 2024 Cum | 08:52
HTK Milli Haberleşme Çalıştayı Düzenledi
07 Kas 2024 Per | 03:53
“OSTİM Modelini Gabon’a Taşımaktan Gurur Duyuyoruz”
07 Kas 2024 Per | 03:23
MIS 2024 İş-İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Fuarı İŞİM’in Destekleriyle Gerçekleştirildi
07 Kas 2024 Per | 02:59
OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü elektrik işletme faaliyetleri kapsamında dağıtım merkezleri ve trafolarda teknolojik dönüşümlere devam ediyor. Orta Gerilim (OG) hücrelerin modüler tipe dönüştürülmesiyle birlikte arıza ve kesintiye neden olabilecek sorunlar önceden tespit edilerek plansız kesinti ve OG arızalarının önüne geçilecek.
OSTİM’in, Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında onaylanan 4 projesinden biri olan Güneş Enerji Santrali Projesi de bölgede temiz ve kesintisiz elektrik arzına destek sağlayacak. Proje tamamlandığında OSTİM’in kurulu GES gücü 5 MW’a ulaşacak.
OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü üyelerine kaliteli, sürekli ve kesintisiz elektrik hizmetini sürdürmek için gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda alt yapı yatırımlarını sürdürüyor.
2019 yılında SCADA (Merkezi Denetleme, Kontrol ve Veri Toplama) merkezini devreye alan OSTİM, elektrik işletme faaliyetleri kapsamında dağıtım merkezleri ve trafolarda teknolojik dönüşümlere devam ediyor. Gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda havai hatlar yer altı hatlar ile değiştirilirken, yeni gelişen bölgelere ait trafo tesisleri ise OG modüler hücre olarak gelişen teknolojiye uygun şekilde yapıldı.
Devam eden açık şalt orta gerilim hücrelerin modüler tipe dönüştürülmesi işlemleri sonucunda SCADA sistemi tüm dağıtım şebekesini kapsamış olacak. Çalışmalar tamamlandığında arıza ve kesintiye neden olabilecek sorunlar önceden tespit edilerek plansız kesinti ve OG arızalarının önüne geçilecek.
Şebeke, sistem yazılımı sayesinde dağıtım otomasyonu ile uzaktan izlenerek, hızlı ve etkin bir kontrolle abonelere daha güvenilir, sürekli ve kaliteli elektrik enerjisi sunulmaya devam edilecek.
Kurulu GES gücü 5 MW’a çıkıyor
OSTİM OSB’nin Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında onaylanan 4 projesinden biri olan Güneş Enerji Santrali Projesi de OSTİM’in temiz ve kesintisiz elektrik arzına destek sağlayacak.
Proje ile OSTİM OSB’de kurulacak olan 2 MW olarak planlanan güneş enerjisi santraliyle bölgede sanayicilerin de kurmuş olduğu GES santralleriyle birlikte toplam kurulu GES kapasitesi 5 MW’a ulaşacak.
OSTİM’de revizyon imar planına göre firmaların çatılarına kurduğu GES’lerin yıllık toplam elektrik üretim kapasitesi 4 milyon kWh. Dünya Bankası Projesiyle otopark alanlarının üzerine kurulacak 2 MW’lık santralle de yıllık 3 milyon 500 bin kWh daha yenilenebilir kaynaktan elektrik üretimi sağlanacak. Böylece OSTİM’in yenilenebilir enerji kaynaklarından üreteceği elektrik kapasitesi yıllık 7 milyon 500 bin kWh’a ulaşacak.
Yapılan yatırımlar, OSTİM’li sanayicilerin enerji maliyetlerinin yükselmesini önlerken, AB Yeşil Mutabakatının temiz üretim şartına da katkı sağlayacak.
Karbon sıfır hedefli projeler
OSTİM OSB Bölge Müdürü Y. Mimar Adem Arıcı, üretimde kesintisiz, kaliteli ve uygun fiyatlı elektrik enerjisinin önemine dikkat çekerek, OSTİM üyelerine en uygun şartlarda en iyi hizmetleri sunmak üzere çalıştıklarını kaydetti.
OSTİM’in güçlü elektrik altyapısı ve destekleyici hizmetleriyle sanayicilerin üretim kapasitesi ve rekabet güçlerine katkı sağlamak üzere projeler geliştirdiklerini vurgulayan Arıcı, “Hedefimiz, OSTİM’li sanayicilerin üretim ve rekabet güçlerini artıracak projeleri hayata geçirmek. Sanayicilerimizi dünya ticaretinin değişen koşullarına hazırlayarak üretimlerini sürdürebilmelerine destek oluyoruz. AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde 2026 yılında yürürlüğe girecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasıyla ilgili farkındalık artıcı çalışmalarla birlikte temiz enerji kapasitesinin artırılması ve enerji verimliliği konularında üyelerimizi de kapsayacak çalışmaları yürütüyoruz.” dedi.
Karbon sıfır hedefiyle temiz üretim ve enerji verimliliğine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini anlatan Adem Arıcı, şunları söyledi: “Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesiyle tamamladığımız sokak aydınlatmalarının LED dönüşümü uygulamasıyla 250 W olan geleneksel armatürleri 100 W’lık LED teknolojili armatürlerle değiştirdik. Yıllık tasarruf miktarının toplamda 500.000 kWh olmasını ön görüyoruz. Dönüşüm aynı zamanda yıllık 10.000 yetişkin ağacın bir yılda tutacağı karbon miktarına karşılık geliyor. Bu şekilde de yıllık 280 ton karbon salımı önleyeceğiz. Aynı şekilde GES projemizle de karbon sıfır hedefine daha da yaklaşacağız.”