Lesotho Krallığı Başbakanı OSTİM’i Ziyaret Etti
18 Kas 2024 Pzt | 05:46
İlk Astronotumuz Gezeravcı OSTİM’de
15 Kas 2024 Cum | 08:52
HTK Milli Haberleşme Çalıştayı Düzenledi
07 Kas 2024 Per | 03:53
“OSTİM Modelini Gabon’a Taşımaktan Gurur Duyuyoruz”
07 Kas 2024 Per | 03:23
MIS 2024 İş-İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Fuarı İŞİM’in Destekleriyle Gerçekleştirildi
07 Kas 2024 Per | 02:59
UDHAM Destekleri Demiryollarında İthalatın Önüne Geçecek
07 Kas 2024 Per | 02:34
OSSA Üyeleri BAE Savunma Şirketleriyle Buluştu
21 Eki 2024 Pzt | 10:01
OSTİM’de İlk Ders SSB Başkanı Görgün’den
15 Eki 2024 Sal | 02:42
Belarusla İş Birliğinde Doğru Çözüm Ortağı OSTİM
03 Eki 2024 Per | 03:19
Depremde Can Kaybını Önlemenin Anahtarı: Çelik Yapı
03 Eki 2024 Per | 02:16
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından düzenlenen Sinerji Toplantısı’nda sektörün önemli aktörleri biraraya geldi. İş ve bürokrasi dünyasından temsilcilerin yer aldığı programda, kümenin ülke genelinde savunma ve havacılığa katkıları vurgulandı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, küçük sanayicinin önemli olduğunu, SSM’nin de ‘düşünen bir kurum’ niteliği taşıdığını belirterek, “Küçük sanayicilerin büyüklerden standart işleri almasından ziyade, artık bunların daha yenilikçi teknolojileri Türkiye’de üretmesine imkan tanıyacak mekanizmalar kurgulamaya çalışıyoruz. Teknolojiye açık firmalar olarak rol almanızı bekliyoruz. Her türlü desteğe de açık olduğumuzu burada bir daha belirtmek istiyorum.” dedi.
OSSA, sektörün durumunu ve kümenin ülke genelindeki rolünü paylaşmak üzere, Ankara’da Sinerji Toplantısı düzenledi. Toplantıya, SSM Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, SSM Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, ABD Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral, OSTİM Yönetim Kurulu Üyeleri ve firma temsilcileri katıldı.
ICDDA, 2016’da üçüncü kez düzenleniyor
Açılış konuşmasında OSSA’nın faaliyetleri hakkında bilgiler aktaran Küme Koordinatörü Hilal Ünal, uluslararası etkinliklere katılımların süreceğini bildirdi. Ünal, “SSM himayelerinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle uluslararası nitelikteki Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri’ni (ICDDA), 2016 yılında Ankara’da üçüncü kez gerçekleştireceğiz. Şimdiden sektörün yabancı büyük firmaları etkinlikte yer almak için kayıt yaptırdı. Çalışmalarımızda firmalarımızdan gelen talepler bizler için çok önemli. Kümelenmenin en büyük destekçisi T.C. Ekonomi Bakanlığı’na teşekkür ederiz ve URGE projelerine devam edeceğiz.” dedi.
“Hedefimiz; yerli çözümler”
Ev sahibi OSSA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, toplantıyı; küme olarak üyeler arasındaki sinerjiyi artırmak, yeni işbirlikleri oluşturmak ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na OSSA’nın faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgi vermek amacıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Ertuğ, “OSSA, STK’ların, üniversitelerin ve kamunun biraraya gelmesiyle oluşmuştur. OSSA, böylece kümelenmeden ötedir. Ulusal ve sektörel bir kümelenmedir. Ankara, İstanbul, Kayseri, İzmir ve Bursa’dan 160 üyesi bulunmaktadır. Hedefimiz; savunma ve havacılık sanayiinde yerli çözümleri hayata geçirmek ve KOBİ’lerin ihracatını artırmaktır.” diye konuştu.
“Hep beraber başardık”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSSA’nın kuruluşundan bugüne çok iyi bir noktada olduğuna işaret etti. Aydın, şunları söyledi: “Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın sektöre hakimiyeti ve ilgisi, bu kümenin oluşmasında ve gelişmesinde önemli bir katkı sağladı. Savunma sanayiinde sektörüne sahip, firmasına sahip, teknolojinin yönetimine sahip bir kurum var. Türkiye’de en yapılmaz, başarılmaz işleri başarabilecek bir takım var. Nereye gideceğini bilen bir strateji var. Ankara Sanayi Odası da bizim faaliyetlerimizi çok önemsiyor ve hep yanımızda durdu. Hep beraber iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. ”
“OSSA’ya teşekkür ediyorum”
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “OSSA’ya, başta devletimiz, hükümetimiz, Savunma Sanayii Müsteşarlığı olmak üzere minnettarım ve çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine başladı. SSM’nin önemine dikkat çeken Özdebir, “Keşke, büyüyen Türkiye sanayisinin diğer sektörlerinde de aynı şekilde uzmanlaşmış kadrolarla, gerek kendi işleri, gerekse birbirleriyle olan ilişkileri, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndaki gibi yönetilse.” açıklamasında bulundu.
ASO Başkanı şu hususların altını çizdi: “Ülkemizde gerçekten bu alanda çok ciddi çalışmalar yapılmakta. Belki tek tek gözünüzde fazla büyütmediğiniz başarılar, bir araya geldiği zaman, dünya dengelerini etkileyecek sonuçlar oraya çıkarmakta. Bugün en büyük hava taşıtları A380’nin motoru Eskişehir’de yapılıyor. Bütün bunların hepsi sizin katkılarınızla yapılan şeyler. Onun için ‘iyi ki varsınız’ diyorum. Sizlerin sayısı, sizleri destekleyen kuruluşlar ne kadar artarsa ülke olarak da o kadar ileri gideceğiz. Gerek küme, gerekse OSTİM olarak, bu birlik ve beraberliğinizi sürdürdükçe, hep beraber çok daha iyi yerlere gideceğiz.”
“Dışa bağımlılığı azaltacak beyin gücümüz var”
ABD Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesinin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral, Türk bilim insanlarının küresel başarılarına temas etti. Onaral, “Dünyanın çeşitli ülkelerinden bilim, teknoloji öğrenmek için pek çok kişi Amerika’ya geliyor. Bunların arasında Türkiye’nin herhangi bir noktasından gelen kişi; son Nobel de bunun bir örneğidir, her zaman akranlarının ötesine geçer.” dedi.
Savunma ve sağlık arasında inanılmaz bir sinerji olduğunu anlatan deneyimli akademisyen, “Genellikle savunmadan çıkan sağlığa gider. Her iki sektörün de hassa bir tasarım ve üretim süreci vardır. Bunun ötesinde de kullanımda güvenli ve etkin olmak zorundadır. Bazı yüksek katma değerli ürünlerde yüzde 85-90 oranında dışa bağımlıyız. Bunu azaltacak hem altyapımız, hem insan kapasitemiz, hem de dünyaya gönderdiğimiz bir beyin gücümüz var. Bu beyin gücü her an sizlerle birlikte çalışmaya hazır.” ifadelerini kullandı.
“Yeni fikirler üretmeden bir yerlere varamayız”
SSM Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, savunma sanayii özelinde çok değerli bir yere gelindiğini bildirdi. Sektörün, diğer sanayiler olmadan tek başına daha da ileri gitmesinin mümkün olmayacağını söyleyen Tüfekçi, “Çünkü sanayi ekosisteminde topyeküm bir güç lazım bu ülkeye. Bir öncü olarak yer almaktan da gurur duyuyoruz. Ama yapılacak çok iş var. Sadece gurur duymak yetmiyor, tam bağımsız olmak için her alanda iyi şeyler yapmak gerekiyor.” dedi.
Küçük sanayicinin önemli olduğunu, SSM’nin de ‘düşünen bir kurum’ niteliği taşıdığını belirten Tüfekçi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın esasında misyonu, sizin gibi sanayicileri daha da güçlendirmek, bunların sayısını arttırmak üzere. Küçük sanayicilerin büyüklerden standart işleri almasından ziyade, artık bunların daha yenilikçi teknolojileri Türkiye’de üretmesine imkan tanıyacak mekanizmalar kurgulamaya çalışıyoruz. Hem finansal, hem mekanizma olarak yeni fikirler üretmeden bir yerlere varamayacağımızı düşünüyoruz. Teknolojiye açık firmalar olarak rol almanızı bekliyoruz. Her türlü desteğe de açık olduğumuzu burada bir daha belirtmek istiyorum.”
KISACA OSSA
“Savunma ve havacılık sektörlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yerli üretim payını artırma” vizyonunu belirleyen OSSA, üye firmalarını uluslararası pazarda rekabet edebilir hale getirmeyi hedeflemektedir. 2007 yılında kurulan OSSA, KOBİ’ler ve devlet kurumları arasında etkin bir ara yüz, KOBİ’lere danışmanlık, iş geliştirme ve tanıtım için önemli bir destek mekanizması, KOBİ’lerin ortak sorunlarına ortak çözümler üreten bir platform, orijinal ekipman üreticileri için daha fazla alt yükleniciye ulaşmanın en kısa yolu, sektöre çalışan KOBİ’lerin uluslararası pazarlara çıkış kapısı, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin Ar-Ge projeleri için güvenilir bir ortak ve devlet kurumları ve orijinal ekipman üreticileri için en güncel sektörel veri tabanıdır. www.ostimsavunma.org